بیومواد پزشکی
بیومتریال، بیوماده یا زیستماده به مادهای با منشا مصنوعی یا طبیعی گفته میشود، که بهمنظور بهبود، درمان، التیام و یا جایگزینی بافت موجودات زنده به کار میرود. بهطور کلی بیومواد باید دارای خصوصیات زیر باشند:
- از نظر شیمیایی خنثی باشند.
- اثر سوء بر بافتهای مجاور نداشته باشند.
- طول عمر آنها زیاد باشد.
- استحکام خستگی بالا داشته باشند.
- بر فرایندهای متابولیسم آزاد بدن تأثیر مخرب نداشته باشند.
استفاده از قطعات خارجی در بدن بهمنظور ترمیم و بازسازی قسمتهای آسیب دیده از دیرباز در علم پزشکی مورد استفاده بوده است. زمینه تخصصی این گروه شامل تحقیق و بررسی خواص انواع مواد مورد استفاده در تولید قطعات مهندسی پزشکی و همچنین تدوین دانش فنی در خصوص روشهای ساخت و تولید این مواد و قطعات میشود. "تدوین دانش فنی، طراحی و توسعه کیفی بیومواد پزشکی" مهمترین ماموریت گروه بیومواد است. گروه بیومواد بیش از سه سال است که فعالیتهای پژوهشی خود را در قالب طرحها و پروژههای پژوهشی مختلف، با هدف انجام پژوهشهاي بنيادي و كاربردي در جهت تدوین دانش فنی و تولید ثروت، و ارائه خدمات و مشاورههای تخصصی به سازمانها، مراکز دولتی و خصوصی آغاز نموده است.
تمرکز اصلی پژوهش در گروه، بر طراحی و ساخت داربستهای متخلخل دوبعدی و سهبعدی زیستسازگار و زیست تخریبپذیر برای کاربردهای مختلف مهندسی بافت میباشد. در حال حاضر متخصصین این گروه که بهطور عمده از حوزههای مختلف علوم مهندسی بهویژه مهندسی پزشکی، مهندسی مواد، مهندسی مکانیک و مهندسی پلیمر هستند که با بکارگیری مواد زیستی مختلف و تجهیزات موجود در آزمایشگاهها و کارگاههای مختلف مجموعه، در زمینه طراحی، شکلدهی، اصلاح سطحی و شناسایی بیومتریالهای مورد استفاده در پزشکی فعالیت میکنند. لازم به ذکر است که زمینههای اصلی پژوهش در این گروه شامل موارد زیر میباشد:
- قابلیت تولید و مهندسی بافت جایگزینهای پوستی قابل جذب
- قابلیت تولید پیچهای پلیمری قابل جذب، مورد کاربرد در عملهای جراحی ACL
- قابلیت تولید فومهای تیتانیومی مورد استفاده در ایمپلنتهای دندان و استخوان
- قابلیت تولید مواد ترمیم دندانی اعم از کامپوزیتها و سیمانهاي دندانی
- قابلیت اعمال پوششهای آنتیباکتریال و بایواکتیو بر روی سطوح ایمپلنتهای مورد کاربرد در پزشکی
- قابلیت تولید قالب لنزهای چشمی نرم و تماسی
-